Tadi gie beli lauk sengsorang kat Tunas Manja Taman Tas. Kids duduk umah dengan en.Amin. Malas nak bawak. Kalau nak beli lauk2 ni lebih baik la tak payah bawak bebudak tu. Dari sekejap jadi lama. Semua mende nak..
Jalan kat bahagian ikan/ayam/udang dll nampak macam udang putih cun2 belaka. Aku pun ape lagi..amek plastik ceduk udang tu dengan sepenuh perasaan. Dalam kepala macam2 resepi keluar. Nak masak nasik lemak dengan sambal udang la, nak buat udang goreng tepung la, nak masak kari udang la. Udang ni jarang sket aku nak beli. Orang dirumah tak berapa minat. Tu yang kalau nak beli tu ngam2 untuk sekali masak. Pikir punye pikir..hmm.. last2 resepi ni yang jadi..
Tadaaa...
Memperkenal kan...
Udang Masak Lemak Cik Soya
Bahan2:
Santan 1 kotak
Udang 20ekor
Serai 2 batang diketuk
Bawang besar 2 biji dibelah empat
Cili api 2 biji(ikut suke nak pedas atau tak)
Serbuk kunyit 1 sudu kecil
Air 1 cawan
Cara2:
Tuangkan santan kotak dan air 1 cawan kedalam periuk
Masak di atas api sederhana
Bila sudah mendidih masukkan udang, serai, bawang besar dan cili api
Masukkan serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa dan kacau sehingga sebati
Biarkan udang masak seketika(jgn lama sangat nanti udang jadi keras)
Sedia untuk dihidang..
Aku makan dengan telur masak kicap dan ikan masin..Memang best wehh~~~
Ikan masin..
Cubalah!